Συμπληρωματικά για τα Μετόχια της Ιεράς Μονής Μαχαιράδος

Αναμεσα στα Μετόχια που κατείχε η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαχαιράδος, συγκαταλέγεται κι ένα, που λειτούργησε στο χωριό Τσέρι. Στα χρόνια της Ύστερης Περιόδου της τουρκοκρατίας της Κύπρου, η Ιερά Μονή Μαχαιρά κατείχε στο Τσέρι αρκετές εκτάσεις γης και πολλά ελαιόδεντρα, καθώς και ένα σπίτι. Η συγκεκριμενη πληροφορία, δίνεται από τους Κώδικες της Μονής καθώς και από το Συγγραφέα – Εκπαιδευτικό, μακαριστό Ιωάννη Τσικνόπουλο, στο βιβλίο του για τη Μονή, που κυκλοφόρησε το 1968. Συμπληρωματικά, αναφέρω πως, το σπίτι – Μετόχι, βρισκόταν ακριβώς εκεί που σήμερα είναι κτισμενη η κατοικία της οικογένειας Ανδρέα Κουρουκλάρη. (Πληροφορία Κυριάκου Χατζηβραχίμη 80 χρόνων και Χριστοφή Πιερή Ττόφα 87 χρόνων, κατοίκων Τσερίου.) Μάλιστα οι προαναφερθέντες κάτοικοι, πληροφορούν πως, θυμούνται την τελευταία ένοικο του σπιτιού (οντάς) της Ιεράς Μονής Μαχαιράδος στο Τσέρι, που ήταν η ομοχώριος μας, μακαριστή Αναστασία Χαραλάμπους Μουττερού. Με βάση την πληροφορία αυτή, συμπεραίνεται ότι, το σπίτι  της Μονής, σωζόταν τουλάχιστον μεχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ο Χριστοφής Πιερή Ττόφας αναφέρει πως, άκουε από παλαιότερους Τσεριώτες, πως ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, στη νεανική του ηλικία, πριν ακόμα ιερωθεί, υπηρέτησε ως αγροφύλακας της περιουσίας της Μονής Μαχαιράδος στο Τσέρι και αργότερα όταν έγινε Αρχιμανδρίτης, διετέλεσε υπεύθυνος του Μετοχιού, όπως και εκείνου του Στροβόλου. Το μεγαλύτερο μερος της περιουσίας της Μονής Μαχαιρά στο Τσέρι, πουλήθηκε με απόφαση του Ηγούμενου και των Μοναχών της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, για να περάσει η γη στα χέρια των γεωργών – κατοίκων της κοινότητας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα κτήματα πουλήθηκαν με δημόσιο πληστηριασμό στην παρουσία Μοναχών, έξω από το οίκημα του «Θ.Ο.Ι.» Τσερίου. «Ντελάλης» των κτημάτων, τα οποία αγοράστηκαν στο σύνολο τους, από Τσεριώτες γεωργοκτηνοτρόφους, ήταν ο μακαριστός Χρυσόστομος Κ. Μερκούρης. Αξίζει να αναφερθεί πως, ολόκληρη η έκταση μεσα στην οποία κτίστηκε το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου, δόθηκε από τη Μονή στην κοινότητα, έναντι συμβολικού ποσού.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί, πως η κοινότητα Τσερίου, διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ιερά Μονή Μαχαιρά και οι κάτοικοι της μεχρι σήμερα, ευλαβούνται την Προστάτιδα της Μονής, Υπεραγία Θεοτόκο, περισσότερο από κάθε άλλο κυπριακό προσκύνημα.

This entry was posted in ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ. Bookmark the permalink.