Κυπριακή Μυθολογία

Έρευνα - Μελέτη, με υλικό της Κυπριακής μυθολογίας. Εκδόθηκε στην Αθήνα.

Χρον. Έκδοσης: 2003

Γράφει ο Βάσος Καραγιώργης για το βιβλίο "Κυπριακή Μυθολογία" του κ. Κώστα Παπαγεωργίου

Με χαρά γράφω αυτό το σημείωμα που μου ζήτησε ο συγγραφέας του βιβλίου Κυπριακή Μυθολογία κ. Κώστας Παπαγεωργίου. Με συναφή θέματα ασχολήθηκα συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, χωρίς να καυχώμαι ειδικότητα σε θέματα μυθολογίας και αρχαίας θρησκείας. Είμαι όμως πεπεισμένος πως είναι σημαντικά θέματα για τον άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό γενικά και για τον Κύπριο που αναζητά τις ρίζες της εθνικής και πολιτιστικής του ταυτότητας. Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου μου Έλληνες Θεοί και Ήρωες στην αρχαία Κύπρο (Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 1998) έγραφα σχετικά: «Πιστεύω πως η θρησκεία, περισσότερο από την τέχνη, μπορεί να αποδώσει σε βάθος τη φυσιογνωμία ενός λαού. Οι Κύπριοι υιοθέτησαν τους θεούς του ελληνικού πανθέου και τους αφομοίωσαν τόσο με τους προγονικούς θεούς όσο και με θεούς από την Εγγύς Ανατολή. Αυτή η σύνθεση διαφόρων θεοτήτων αποτέλεσε ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στοιχείο του 6ου αιώνα π.Χ. Κατά την περίοδο αυτή νέες επαφές με το Αιγαίο αφύπνισαν την ελληνική συνείδηση των Κυπρίων. Η προσπάθειά τους να ενστερνισθούν Έλληνες θεούς και ήρωες έγινε σε μια ατμόσφαιρα βαθιά επηρεασμένη από τις δυνάμεις της Εγγύς Ανατολής που είχαν κυριαρχήσει στο νησί μας για αιώνες, αν όχι για χιλιετίες, τόσο στην πολιτική όσο και στη θρησκεία».

Ο κ. Παπαγεωργίου με το βιβλίο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της Κυπριακής Μυθολογίας, από τη αρχαιότητα ως τον μεσαίωνα, από την Αφροδίτη ως την Αροδαφνού. Όπως μου ανάφερε και ο ίδιος, δεν έχει αυστηρά επιστημονικές αξιώσεις αυτό το βιβλίο του, ούτε ήτο δυνατόν να έχει, ιδίως αν λάβουμε υπ΄ όψη ότι ο συγγραφέας προέρχεται από τον χώρο των πολιτικών επιστημών. Απευθύνεται στον κοινό αναγνώστη, κάθε ηλικίας, που θέλει να ενημερωθεί με τρόπο ευχάριστο και απλό, αλλά με τεκμηριωμένες πληροφορίες, για τους μύθους της πατρίδας του. Ο κοινός αναγνώστης δικαιολογημένα θεωρεί απρόσιτες τις αυστηρά επιστημονικές εκδόσεις, με υποσημειώσεις και του δαιδαλώδεις προβληματισμούς τους.

Μια και οι ειδικοί επιστήμονες δεν γράφουν συνήθως για τον κοινό αναγνώστη είτε γιατί δεν έχουν καιρό είτε γιατί δεν θέλουν να κατέλθουν στο «επίπεδο» του (μέγα σφάλμα), το εγχείρημα του κ. Παπαγεωργίου είναι ευπρόσδεκτο και επαινετό. Όταν ήμουν φοιτητής διάβασα ένα βιβλίο για την Ελληνική Μυθολογία γραμμένο από ένα διάσημο Γερμανό Ελληνιστή. Στον πρόλογο του εξηγούσε ότι αποφάσισε να γράψει το βιβλίο του για να έχει την ευκαιρία ο εγγονός του να διαβάσει για τους θεούς και τους ήρωες της αρχαίας Ελλάδας.

Ο κ. Παπαγεωργίου έχει γράψει τρία ακόμη βιβλία με Κυπριακά παραμύθια. Αν αναλογισθεί κανείς τι είδους βιβλία πέφτουν σήμερα συχνά στα χέρια των παιδιών και των εγγονών μας, ασφαλώς η προσφορά του συγγραφέα είναι πολύτιμη, γιατί προτείνει ένα καλύτερο ανάγνωσμα, που δεν φθείρει αλλά διαπλάθει τον χαρακτήρα και την ψυχή.

Προλογικό Σημείωμα

Από τον καιρό που άρχισα ν΄ ασχολούμαι με τα κυπριακά παραμύθια, γεννήθηκε μέσα μου μια ζωηρή επιθυμία, να συγκεντρώσω υλικό για τη συγγραφή της κυπριακής μυθολογίας. Όπως όλοι οι λαοί της γης έτσι και ο κυπριακός, έπλασε με τη φαντασία του δικούς του μύθους, γύρω από την κοσμογονία, γύρω από θεότητες, ήρωες, ανθρώπους, ζώα, πνεύματα του κακού και κάθε τι που ερέθιζε τις αμέτρητες ψυχικές του ευαισθησίες. Ιδιαίτερα όμως η κυπριακή μυθολογία περιστρέφεται γύρω από τις θεότητες του αρχαίου ελληνικού πανθέου, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των αρχαιοκυπρίων ήταν Έλληνες. Η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη, έτυχε ξεχωριστής αγάπης και λατρείας στην Κύπρο αφού κατά τη μυθολογία, αναδύθηκε από τους αφρούς της Παφίτικης θάλασσας. Η λατρεία της ξεκίνησε από το νησί μας και διαδόθηκε σ΄ όλα τα μέρη που μιλιόταν η ελληνική γλώσσα.

Σ΄ αρκετές περιπτώσεις οι πρόγονοι μας συνέδεσαν πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας με την καθημερινή τους ζωή, τη θρησκεία, τις εκδηλώσεις τους. Ξακουστοί μυθικοί ήρωες αγαπήθηκαν και λατρεύτηκαν στην Κύπρο ως ημίθεοι, ενώ μερικοί απ΄ αυτούς συνδέονται άμεσα με τον τόπο μας, αφού η κυπριακή μυθολογία τους φέρνει εδώ, είτε ως περαστικούς, είτε ύστερα από τυχαίο περιστατικό, είτε για σκόπιμη ολιγόχρονη παραμονή.

Σε μια μικροομάδα γενναίων παλικαριών, η φαντασία των προγόνων μας έδωσε μυθικές προεκτάσεις τόσο στη σωματική τους δύναμη, όσο και στις ικανότητες και στην ανδρείωσύνη τους, γιατί με τους ηρωισμούς και τα κατορθώματα τους, στάθηκαν το φόβητρο άγριων θηρίων, πολυάριθμων βασιλικών στρατευμάτων κι ανθρώπων ενοχλητικών και κακών. Για τη στοργή και την ασφάλεια που πρόσφεραν στους απλούς ανθρώπους αλλά και στους βασιλιάδες τους, τα παλικάρια τιμήθηκαν με ξεχωριστό τρόπο από το λαό μας, ο οποίος τα εξύμνησε και τα τραγούδησε με τραγούδια μοναδικά, που διασώζονται γραμμένα στην κυπριακή τοπολαλιά.

Το υλικό για την καταγραφή του βιβλίου αντλήθηκε κυρίως από επιστημονικές πηγές, αλλά ένα μεγάλο μέρος του στηρίχτηκε στις παραδόσεις του απλού λαού, οι οποίες εδώ και αρκετές δεκαετίες βρίσκονται καταχωρημένες σε βιβλία και περιοδικά χάρη στην πραγματική αγάπη και το ζήλο αξιόλογων πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας, οι οποίοι φρόντισαν να διασώσουν ένα μέρος από τον πλούσιο κόσμο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εκτός όμως από τη διάσωση του πολύτιμου αυτού θησαυρού, κρίνεται επίτακτη κι η κατάλληλη διάδοση του, ώστε να γίνεται προσιτός σε μικρούς και μεγάλους κι όχι να παραμένει άγνωστος και καταχωνιασμένος σ΄ ελάχιστες μη δανειστικές βιβλιοθήκες.

Μέσα από τους μύθους που έπλασε η ασύλληπτη φαντασία του λαού μας, ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τη ζωή, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμα των μακρινών προγόνων μας.

Διαβάζοντας πρωτάκουστες ιστορίες, με πρωταγωνιστές θεούς και ήρωες, ξεδιπλώνεται μπροστά σου το μεγαλείο του πολιτιστικού μας ψηφιδωτού και του υπέροχου πνεύματος των αρχαιοκυπρίων. Φιλοδοξία της έκδοσης είναι ν΄ αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή γνώσεων και πληροφοριών, αλλά ταυτόχρονα να τρέψει την καρδιά του κάθε αναγνώστη, μέσα από τον φαντασμαγορικό κόσμο της κυπριακής μυθολογίας.

Quantity
Product in stock

Price: €40.00

Loading Updating cart...