Τσέρι

Ιστορική και λαογραφική μελέτη για το Τσέρι.

Χρον. Έκδοσης: 1991

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ στον πρόλογο του βιβλίου

Όπως κάθε χωριό, έτσι και το Τσέρι έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Και είναι σωστό η ιστορία, η λαογραφία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις κάθε χωριού να καταγράφονται και δημοσιεύονται για να γίνουν γνωστές στις νεότερες γενιές των κατοίκων και να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς.

Σωστή είναι η παιδαγωγική αρχή που λέει ότι ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να μάθει την ιστορία του χωριού του, αυτή των γειτονικών του χωριών, έπειτα όλης της χώρας και ύστερα την ιστορία του έθνους και της φυλής του. Το Τσέρι σήμερα έχει ιδιαίτερο λόγο για τον οποίο πρέπει να καταγραφεί και να διαφυλαχτεί η ιστορία του, που δεν είναι άλλος από τις αισθητές αλλαγές που δημιουργήθηκαν σ΄ αυτό, κυρίως στο δημογραφικό του χαρακτήρα, μετά την Τουρκική εισβολή του 1974. Εκατοντάδες νέα σπίτια έχουν κτιστεί στην περιοχή του και χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν εγκατασταθεί σ΄ αυτά. Παράλληλα ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων από τις ελεύθερες περιοχές, αγόρασαν οικόπεδα στο χωριό και έκτισαν τις κατοικίες τους. Με την άνοδο των τιμών της γης πάρα πολλοί κάτοικοι αντί να κτίζουν των παιδιών τους σε νέα οικόπεδα, προτιμούν να κατεδαφίζουν δικά τους παλιά πλινθόκτιστα και ν΄ ανεγείρουν καινούρια με πιο σύγχρονα οικοδομικά υλικά. Έτσι φθάσαμε στο σημείο σπίτια κτισμένα από πέτρα και πλινθάρι ενώ πριν μερικά χρόνια αφθονούσαν στο χωριό και ορισμένα αποτελούσαν ωραιότατα δείγματα πεδινής λαϊκής αρχιτεκτονικής, σήμερα η ύπαρξη τους στο χωριό τείνει να γίνει σπάνιο φαινόμενο.

Με τις απότομες αυτές αλλαγές, πιστεύω πως ο παλιός πολιτισμός, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων καθώς και άλλα στοιχεία από τη ζωή τους πρέπει να καταγραφούν για να μη ξεχαστούν. Ήδη, μεταξύ άλλων, κάποιος προσέχει ότι η φρουρά των βρακάδων συγχωριανών μας έχει φύγει για πάντα. Ο βοσκός με τη μαγκούρα στο χέρι και τη βούρκα στον ώμο να προσέχει τα πρόβατα σ΄ όλους του κάμπους του χωριού, αποτελεί πια παρελθόν. Τ΄ αγαπημένα σ΄ όλους μας παιχνίδια της Λαμπρής όπως «η συτζιά, η βασιλιτζιά, ο ζίζυρος» κ.α. ανήκουν πλέον στην ιστορία του χωριού. Αξέχαστες στιγμές που περνούσαν όλοι οι κάτοικοι τη Δευτέρα της Καθαρής δεν επαναλαμβάνονται πια.

Αυτά καθώς και άλλα πολλά της παλιάς μα και λίγα λόγια της σημερινής ζωής του Τσεριού, προσπάθησα να περιλάβω στην εργασία αυτή την οποία άρχισα από καιρό και συμπλήρωσα τους τελευταίους μήνες. Ορισμένα μου είναι γνωστά από δικές μου εμπειρίες, αλλά από προσωπικές έρευνες που έκανα, από αφηγήσεις κυρίως από ηλικιωμένα άτομα, καθώς από βιβλία κι εφημερίδες.

Προσπάθησα να συγκεντρώσω πολύ κι όσο ήταν δυνατό το καλύτερο υλικό που ν΄ αντιπροσωπεύει το σύνολο της κοινότητας, η συγκέντρωση του δε που σ΄ αυτή την περίπτωση είναι πρωτογενές, δεν ήταν καθόλου εύκολο πράγμα.

Εύχομαι μελλοντικά να βρεθούν κι άλλοι που θ΄ ασχοληθούν με τη κοινότητα Τσερίου για να συμπληρώσουν και ολοκληρώσουν την εργασία που άρχισα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους που μ΄ οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου.

Ο Ανδρέας Πατσαλίδης γράφει για το βιβλίο "ΤΣΕΡΙ – από χωριό προάστιο " του Κώστα Παπαγεωργίου

Η συγκέντρωση στοιχείων που σχετίζονται με την ιστορία και τη ζωή των χωριών μας συνιστά μια αξιέπαινη προσπάθεια. Γιατί, αφ΄ ενός αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγγραφή της ιστορίας των χωριών και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, και αφ΄ ετέρου πάνω στα στοιχεία αυτά μπορεί να θεμελιώθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το νησί μας, για τις καταβολές μας, για τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την εξέλιξη της ζωής γενικότερα μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι γι΄ αυτό που ο Κώστας Παπαγεωργίου είναι άξιος συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία του να αφιερώσει τόσο χρόνο και να καταβάλει τόση προσπάθεια να μαζέψει στοιχεία και πληροφορίες, ό,τι μπορούσε να βρει, για την ιστορία της γενέτειρας μας, του χωριού Τσέρι, και να παρουσιάσει πτυχές της ζωής και της πορείας του μέσα στο χρόνο.

Το βιβλίο θα διαβαστεί, είμαι βέβαιος, από όλους με ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όμως από όσους γεννήθηκαν και έζησαν έστω και τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο χωριό. Γι΄ αυτούς το διάβασμα του βιβλίου θα είναι μια συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν. Ένας γυρισμός σε χρόνια περασμένα, τότε που άνοιγαν τα μάτια στον αέρα, γυρισμός σε χρόνια ανέμελα όταν το χωριό και η ζωή του ήταν τόσο διαφορετικά από σήμερα. Και θα ευχαριστούν τον Κώστα Παπαγεωργίου για τη χαρά που τους έδωσε.

Quantity
Product not in stock

Price: €0.00

This product has sold out.