Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας

Ιστορική και λαογραφική έρευνα για την κοινότητα.

Χρον.Έκδοσης: 2009

Χαιρετισμός του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Θεοδώρου Λάρνακος 

Mε ξεχωριστή χαρά και μεγάλη ικανοποίηση, αισθήματα, τα οποία πιστεύω  συμμερίζονται και οι συγχωριανοί μου, χαιρετίζω τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου για τον Άγιο Θεόδωρο, από το συγγραφέα Κώστα Παπαγεωργίου. Ο αγαπητός κ. Παπαγεωργίου ύστερα από άοκνες, φιλότιμες κι επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε, ερεύνησε, μελέτησε, συγκέντρωσε και κατέγραψε σημαντικό υλικό, το οποίο εμπλούτισε  με  παλιό αλλά και σημερινό φωτογραφικό υλικό, που σχετίζεται με την αγαπημένη μας κοινότητα,  με τη γενέθλια γη των γονιών και των προγόνων μας, ετοιμάζοντας έτσι  το βιβλίο που τώρα κρατούμε στα χέρια μας.

Μέσα από τις καλαίσθητες σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία της ιστορίας, της γεωγραφίας, της λαογραφίας, της θρησκευτικής και εκκλησιαστικής ζωής των κατοίκων, της πλούσιας προσφοράς των συγχωριανών μας στους αγώνες της πατρίδας και του έθνους, ήθη και έθιμα, αρκετά από τα οποία έσβησαν μέσα στον πανδαμάτορα χρόνο κι ένα σωρό άλλα γεγονότα και πληροφορίες της κοινοτικής μας ζωής, από τα  πρώτα χρόνια δημιουργίας του Αγίου Θεοδώρου μέχρι τις μέρες μας.

Με πλήρη σεβασμό στην ιστορία και με επιστημονική εμβρίθεια, ο συγγραφέας ανέτρεξε στο παρελθόν και με τη χρήση όλων των δεδομένων που του παρουσιάστηκαν, προσπάθησε να εντοπίσει τις ρίζες του νεοΐδρυτου οικισμού μας, του οποίου η ιστορία  δεν πρέπει να ξεπερνά τους δυο με τρεις αιώνες. Αρχαίοι και νεότεροι οικισμοί, που λειτούργησαν κυρίως στη νότια πλευρά της σημερινής κοινότητας, φαίνεται πως μετά την καταστροφή ή εγκατάλειψη τους, αποτέλεσαν τη μαγιά για τη δημιουργία του Αγίου Θεοδώρου στην επαρχία Λάρνακας. Με τις συνεχείς επισκέψεις του στην κοινότητα, ο φίλτατος κ. Παπαγεωργίου, είχε την ευκαιρία, ανάμεσα στα τόσα άλλα, να δει από κοντά και όλα τα εκκλησιαστικά κτίσματα, καθώς και τα αρχαία θρησκευτικά μνημεία και να παρουσιάσει στους αναγνώστες  ένα ενδιαφέρον κομμάτι της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, για το οποίο οι Αγιοθοδωρίτες νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Θεοδώρου σεβόμενο τις απελθούσες όσο και τις επερχόμενες γενιές των κατοίκων της  κοινότητας, για διάσωση,  διαφύλαξη και διάδοση της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράλληλα γνωρίζοντας πως ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να ενσκύψει στις ιδιαίτερες ρίζες του, για να μπορέσει να δημιουργήσει μια σωστή και αντικειμενική εικόνα της πολιτιστικής του ταυτότητας, πρόθυμα και με απόλυτη ομοφωνία αγκάλιασε την εργασία και προχώρησε στην έκδοση της σε βιβλίο.

Είμαι σίγουρος πως το βιβλίο «Άγιος Θεόδωρος - το δώρο του Πεντάσχοινου» θα διαβαστεί από πολλούς, αλλα περισσότερο από τους κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα τους απόδημους Αγιοθοδωρίτες. Οι τελευταίοι  που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία της γης και τόσο πολύ στερούνται γνώσεις και πληροφορίες γύρω από την πολυαγαπημένη τους κοινότητα, την οποία αρκετοί αποχωρίστηκαν από τα νεανικά ή και τα παιδικά τους χρόνια, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να ξαναγυρίσουν στις ρίζες τους.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το συγγραφέα Κώστα Ππαγεωργίου, ο οποίος αγάπησε την κοινότητά μας και καθ’όλη τη διάρκεια συλλογής του υλικού, ζυμώθηκε με  τους συγχωριανούς μας, αποτέλεσε μια μονάδα της κοινότητας, με σκοπό να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη συγγραφική του προσπάθεια. Ευχαριστίες απευθύνω και σε όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν ή συνέβαλαν στην έκδοση του παρόντος βιβλίου.

Λάζαρος  Πιερή

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Θεοδώρου Λάρνακος

Quantity
Product not in stock

Price: €25.00

This product has sold out.