Μαζωτός

Ιστορική και λαογραφική μελέτη για την κοινότητα Μαζωτού με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τίτλος βιβλίου: Μαζωτός - Ένα Χωριό Με Ομορφιά και Ιστορία
Χρον. Έκδοσης: 2009

Το βιβλίο είναι προς πώληση από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαζωτού

 

 

Πρόλογος  Προέδρου  Κοινοτικού Συμβουλίου  Μαζωτού

Με μεγάλη μου χαρά προλογίζω το βιβλίο «Μαζωτός - ένα χωριό με ομορφιά και ιστορία», το οποίο γράφτηκε από τον αγαπητό συγγραφέα - ερευνητή Κώστα Παπαγεωργίου. Τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα έργο, που απουσίαζε από την κοινότητα και που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη. Η σωστή πληροφόρηση άγνωστων γεγονότων και στοιχείων που σχετίζονται με το χωριό μας, αποτελούσε πάντοτε διακαή επιθυμία των κατοίκων του. Η παρούσα εργασία που ετοιμάστηκε προσεκτικά και μεθοδικά, στηρίχτηκε σε επιστημονικές πηγές, πληροφορίες ανθρώπων που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και επιτόπιες επισκέψεις και έρευνα του συγγραφέα. Ήρθε, πιστεύουμε, στην κατάλληλη ώρα, τώρα που μέρα με τη μέρα αλλοιώνεται ο δημογραφικός χαρακτήρας του Μαζωτού, να καλύψει ένα σημαντικό κενό, αισθητό στα πολιτιστικά δρώμενα του αγαπημένου μας χωριού. Παρουσιάζεται η ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα της κοινότητας, γραμμένη προσιτά για τον κάθε αναγνώστη, τον οποίο σέβεται ο συγγραφέας, αφού δεν αφήνει ιστορικά ή άλλα κενά, μέσα στη μακρόχρονη πορεία της.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαζωτού, πιστό στις υποσχέσεις του για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, όσο και ουσιαστική προσφορά στον τομέα του πολιτισμού,  αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, του οποίου κύριος σκοπός είναι η διάσωση και διάδοση της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτής που έπλασαν οι μακρινοί αλλά και νεότεροι πρόγονοί μας. Ο Μαζωτός, μια από τις παλαιότερες κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, έχει πολυσέλιδη και ενδιαφέρουσα ιστορία, που ξεχωρίζει για τους αγώνες και την προσφορά των ανθρώπων της σε διάφορους τομείς της κυπριακής ζωής.

Μέσα στις επιμελημένες σελίδες του έργου, οι οποίες διανθίζονται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, έρχεται  στην επιφάνεια ένας ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός, που για χρόνια βρισκόταν κρυμμένος σε κάθε γωνιά της  πανέμορφης, θαλασσοφίλητης γης του Μαζωτού. Εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις και τις άγνωστες πληροφορίες που προσφέρει το βιβλίο, αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αφού καταπιάνεται με την ιστορία της κοινότητάς μας από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζονται στοιχεία του πολιτισμού των προγόνων μας, που έζησαν σ’αυτή τη γη πριν από αρκετούς αιώνες. Στοιχεία καταγραμμένα από αξιόλογους μεσαιωνικούς και νεότερους συγγραφείς, αλλά και ταξιδιώτες, που είχαν την ευκαιρία να πατήσουν τα χώματα του Μαζωτού και να φιλοξενηθούν για λίγες ώρες ή μέρες. Με πλήρη σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, καταγράφεται η σημαντική συμβολή που διαδραμάτισε ο Μαζωτός στα μεσαιωνικά χρόνια, περίοδο που αποτέλεσε μια από τις διοικητικές περιφέρειες των Λατίνων στο νησί, αλλά και πολιτικο-κοινωνικό κέντρο της δυτικής πλευράς της Λάρνακας. Πιστεύω πως, από τη συγκεκριμένη έκδοση, ιδιαίτερα θα ωφεληθούν τα παιδιά μας, τα οποία θα γνωρίσουν την τοπική μας ιστορία, από την οποία θα σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Μέσα στην εργασία - μελέτη του Κώστα Παπαγεωργίου, ο αναγνώστης θα συναντήσει δείγματα των αγώνων, εθνικών και κοινωνικών, των κατοίκων της κοινότητάς μας. Μέσα απ’ αυτούς τους αγώνες, φανερώνεται η αγάπη για την πατρίδα, η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και αξιοπρέπειας, καθώς και η πρόοδος και αναβάθμιση του τρόπου ζωής στο χώρο που ζούμε και δημιουργούμε. Άξιο αναφοράς είναι πως, στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και δικαιοσύνη, οι κάτοικοι του χωριού σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοστάτησαν, κερδίζοντας μια αξιοπρόσεκτη θέση στ’ ανηφορικά σκαλοπάτια της εθελοντικής εθνικής προσφοράς. Ο συγγραφέας προσπάθησε να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χωριό, όπως αυτή εξελίχθηκε από τα βάθη του χρόνου μέχρι τις μέρες μας. Γι’αυτό επέλεξε προσεκτικά τις σημαντικότερες στιγμές που στάθηκαν καθοριστικές στη μακρόχρονη πορεία του και ασχολήθηκε με τα βασικότερα κεφάλαια, τα οποία συνθέτουν, σε αυτό τον τόμο, την ιστορία του πολυαγαπημένου μας Μαζωτού. Προσπάθησε ν’ αγγίξει τις ρίζες του οικισμού, στάθηκε σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη γεωγραφική του ζώνη, σε διάφορες χρονικές περιόδους, κατέγραψε τη θρησκευτική και εκκλησιαστική ζωή, την εκπαίδευση από τα πρώτα στάδια παρουσίας της στο χωριό μέχρι σήμερα, τα διάφορα επαγγέλματα που κατά καιρούς ασκήθηκαν από τους κατοίκους και πληροφορεί για ένα σωρό άλλα τοπικά θέματα, που σχετίζονται με το Μαζωτό. Πιστεύουμε πως το βιβλίο θα διαβαστεί με ενδιαφέρον τόσο από τους  μόνιμους κατοίκους και τους απόδημους, όσο κι από ανθρώπους που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, γύρω από κυπριολογικά θέματα.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαζωτού κι εγώ προσωπικά, ευχαριστούμε θερμά το φίλο συγγραφέα Κώστα Παπαγεωργίου, που με πολλή αγάπη και συστηματική εργασία, ετοίμασε  το βιβλίο «Μαζωτός - ένα χωριό με ομορφιά και ιστορία». Ευχαριστίες απευθύνουμε στους συγχωριανούς μας που βοήθησαν δίνοντας πληροφορίες ή παλιό φωτογραφικό υλικό, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία, αλλά και σε όλους τους συντελεστές της παρούσας έκδοσης.

Μάριος Δημητρίου

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Μαζωτού

Quantity
Product not in stock

Price: €0.00

This product has sold out.